Produkty, ktoré vám pomôžu prežiť jarné alergie

V tomto období je podľa odborníčky potrebné konzumovať hypoalergénnu zeleninu a ovocie.

„Patrí medzi ne uhorky a šalát – nielenže nasýtia vnútorné orgány a tkanivá vlhkosťou, ale priaznivo ovplyvňujú aj stav slizníc, ako aj zemiakov a kapusty a ovocia – zelené alebo pečené jablká a hrušky. Okrem toho môžu morské riasy pomôcť aj v boji proti alergiám,“

Spomínané produkty, ktoré vám pomôžu prežiť jarné alergie, odporučila p

Potravinová technička , ktorá alergikom odporučila, aby si pripravili čerešňový kompót. Ľudia trpiaci sezónnymi alergiami v období kvitnutia by mali na jar prehodnotiť svoj jedálniček, pretože nesprávna výživa môže problém ešte zhoršiť.

„Alergiu na kvitnutie, najmä na jar, môže vyvolať nielen peľ, ale aj nesprávna výživa. To oslabuje imunitu ľudí a znižuje odolnosť organizmu voči stresu. V období kvitnutia na organizmus pôsobia najmä faktory ako nadbytok estrogénu a nedostatok vitamínu B6,“ . V tomto období je potrebné konzumovať hypoalergénnu zeleninu a ovocie. „Patria k nim uhorky a šalát – nielenže hydratujú vnútorné orgány a tkanivá, ale pozitívne ovplyvňujú aj stav slizníc, ďalej zemiaky a kapusta a ovocie – zelené alebo pečené jablká a hrušky. Okrem toho v boji proti alergiám môžu pomôcť aj morské riasy,“ uviedol odborník. Dodala, že pre alergikov je lepšie vyhnúť sa kôstkovému ovociu – hroznu, jablkám, čerešniam a broskyniam. Za určitých podmienok ich však stále možno konzumovať. „Existuje jeden trik. Pri varení sa alergény zničia, takže kompót z týchto produktov nikomu neublíži,“ vysvetlila potravinárska technička. Do jedálnička tiež odporučila pridať obilniny – ryžu, pohánku a quinou – a fermentované mliečne výrobky, ako je tvaroh, kefír, jogurt alebo obyčajný jogurt bez prídavných látok. Prospešné budú aj tuky, ktoré sa nachádzajú v kokosovom, olivovom oleji a avokáde. „Pri akomkoľvek druhu sezónnej alergie nie je zakázané jesť mäso. Odporúčam len chudé druhy hovädzieho, morčacieho, kuracieho a králičieho mäsa. Veľmi prospešné budú aj varené čerstvé ryby a vajcia,“. Odborníčka poznamenala, že na jar by sa ľudia trpiaci peľovou alergiou mali vyhýbať nielen červenému a oranžovému ovociu a zelenine, ale aj orechom, čokoláde a alkoholu. Chlieb by mali nahradiť suchými sušienkami a diétnym pečivom. „Pivo a údené jedlá je lepšie vylúčiť ešte pred začiatkom obdobia kvitnutia,“ poznamenala odborníčka.